Aandachtspunten voor verdere uitwerking

De werksessie heeft veel inzichten gegeven voor verdere uitwerking. In eerste instantie wordt ingegaan op algemene aandachtspunten. Vervolgens worden per variant de belangrijkste aandachtspunten beschreven.

Algemene aandachtspunten verkeersveilige inrichting Vernieuwd Hofplein

Hieronder volgt een opsomming van de aandachtspunten die voor alle varianten van toepassing is:

  • Aanbevolen wordt om het aantal (potentiële) conflictpunten te minimaliseren. Daarbij moet de voorrangssituatie voldoende duidelijk zijn. Een juiste en duidelijke markering en belijning is hierbij van belang.

  • Een verkeersveilige inrichting van het Hofplein beperkt zich niet tot het Hofplein zelf, maar vraagt om een aanpak van het grotere geheel. Afwikkelingsproblemen stroomafwaarts van het Hofplein kan leiden tot blokkade van het plein, waardoor het verkeer vastloopt. Aanbevolen wordt om de verkeersafwikkeling en de verkeersveiligheid in samenhang uit te werken.

  • De haakse bochten (90 graden) voor zowel gemotoriseerd verkeer als fietspaden wordt afgeraden. Dergelijke bochten zorgen voor veel optrekken en afremmen. Voor snelle fietsers (bijvoorbeeld e-bikes) is dit niet comfortabel en minder veilig. Dit bevordert eventuele doorfietsroutes ook niet. Aanbevolen wordt om de bochten te voorzien van ruimere boogstralen inclusief afrondingsbogen voor een betere geleiding van het verkeer. Ook wordt aanbevolen om de rijcurves van vrachtverkeer te toetsen.

  • Tweerichtingenfietspaden zijn risico verhogend, omdat je als automobilist langzaam verkeer (fietsers en voetgangers) uit twee richtingen kunt verwachten en de kans dat daarbij iemand over het hoofd wordt gezien is groter. In diverse literatuur worden tweerichtingsfietspaden bij rotondes (waar het nieuwe Hofplein veel van wegheeft) vanuit verkeersveiligheid sterk afgeraden. Omdat E-bikes vaak sneller gaan dan automobilisten verwachten wordt daarbij de kans op onverwachte conflicten vergroot. Goede zichtbaarheid is dan ook van groot belang. Advies is om te zorgen voor haakse conflicten tussen gemotoriseerd verkeer en fietspaden. In alle varianten is dit een aandachtspunt, aangezien fietsers soms uit een “dodehoek” kunnen komen. Advies is om minimaal 5 meter opstelruimte te creëren tussen het plein en de fietspaden, waarbij het gemotoriseerde verkeer in een hoek van 90 graden zicht heeft op de fietsers (vanuit twee rijrichtingen).

  • Voetgangersoversteekplaatsen (zebra’s) niet aanbrengen in of direct na een bocht. Dit past niet in het verwachtingspatroon van automobilisten en voetgangers zijn dan minder goed zichtbaar. Aanbevolen wordt om voetgangersoversteekplaatsen voor de bocht of op een rechtstand te situeren. Bij alle varianten wordt hier niet aan voldaan. Ook wordt aangeraden om te voorkomen dat het plein een doorlooproute wordt voor voetgangers. Aanbevolen wordt om de locaties van de zebrapaden te heroverwegen.

  • De conflicten met de tram worden geregeld door middel van TWL’s. In dit stadium is het ontwerp van de TWL’s nog niet concreet. Vooral bij het kruisen van fietspaden en de rijbaan voor gemotoriseerd verkeer vergt dit de nodige aandacht.

  • De aanwezigheid van (langzaam rijdende) trams tussen voetgangers op het binnenplein kan tot schrikreacties leiden bij voetgangers. Aanbevolen wordt om (naast een TWL) de verharding van de oversteeklocaties met de tram in een andere kleur verharding uit te voeren en om de oversteeklocaties te versmallen.

  • Hoewel fietsers niet via het binnenplein mogen fietsen is het wel een aandachtspunt dat dit kan gebeuren. Aanbevolen wordt om de route buitenom voor fietsers zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

  • Een goede verlichting is belangrijk voor de verkeersveiligheid in het donker. De locatie van bomen moet betrokken worden bij het maken van het verlichtingsplan.

  • Een goede afwatering is (vooral voor langzaam verkeer) belangrijk voor de verkeersveiligheid. In de herfst verzamelen bladeren zich bij de waterafvoer, waardoor plassen kunnen ontstaan en in de winter kunnen plassen leiden tot bevriezing. Aanbevolen wordt om extra oog te hebben voor goede afwatering.

Tijdens de verkeersveiligheidssessie zijn nog een aantal ideeën genoemd die op dit moment niet passen binnen de visie van het vernieuwde Hofplein. Voor de volledigheid noemen we deze nog wel in deze rapportage:

  • Het toepassen van verkeerslichten maakt het veiliger om alle conflictpunten te regelen. Opgemerkt werd dat verkeerslichten niet in het gewenste straatbeeld passen bij de nieuwe vormgeving met een parkidee. En daarbij zal het zeer complex zijn om voor deze vormgeving een geloofwaardige verkeerslichtenregeling te maken.

  • Ongelijkvloerse kruisingen voor voetgangers naar het binnenplein. Opgemerkt werd dat dit lastig inpasbaar is. Een tunnel is lastig in verband met de metro en een brug is lastig in verband met de bovenleiding van de trams. Ook werd genoemd dat het niet past in het gewenste straatbeeld.

  • Het fietspad en de rijbaan van het verkeersplein omdraaien, waarbij het gemotoriseerde verkeer om het langzaam verkeer rijdt. Dit zorgt voor een concentratie van oversteekpunten en daarmee een verandering van conflictpunten.