Aanbevelingen

Deze verkeersstudie geeft geen duidelijk antwoord op de vraag of er een variant is die vanuit verkeersafwikkeling en verkeersveiligheid gunstig is. Voor alle varianten zijn namelijk de nodige nadelen te noemen. Vanuit verkeersveiligheidsoogpunt lijkt variant 3 de meest geschikte variant, maar ook deze heeft wel de nodige aandachtspunten en daarnaast heeft deze variant de minste afwikkelingscapaciteit.


Variant 3 past wel het beste in de mobiliteitstransitie en de Rotterdamse Mobiliteitsaanpak

Indien gekozen wordt voor (één van de varianten voor) het vernieuwde Hofplein worden de volgende aandachtspunten c.q. aanbevelingen meegegeven voor de verdere uitwerking:

  • De hoeveelheid fietsers (vooral in de avondspits kruisend aan Pompenburg en Coolsingel) is dusdanig hoog dat dit invloed heeft op de verkeersafwikkeling en daarmee ook op de verkeersveiligheid. Het zoeken naar een hiaat in de fietsstromen van het tweerichtings bereden fietspad leidt tot veiligheidsrisico’s. Deze risico’s dienen extra in beeld gebracht te worden.

  • Een ongeregeld plein heeft als nadeel dat het verkeer niet gestuurd kan worden en ook niet kan zorgen voor veilige hiaten.

  • Knelpunten stroomafwaarts van het Hofplein dienen opgelost te worden, om te voorkomen dat het Hofplein geblokkeerd raakt. Uit de simulaties blijkt dat kruispunt Weena – Lijnbaan – Poortstraat het beste ongeregeld kan worden vormgegeven (varianten V3H en V3I). Voor kruispunt Pompenburg – Haagseveer – Couwenburg dient de vormgeving van het kruispunt en de verkeerslichtenregeling eraan bij te dragen dat blokkade van het Hofplein zoveel mogelijk beperkt blijft.

  • Wachtrijen voor het Hofplein (als gevolg van geringe afwikkelingscapaciteit) zorgen stroomopwaarts ook tot blokkade van kruispunten met verkeerslichten. Zo zal kruispunt Pompenburg – Haagseveer – Couwenburg als eerste een knelpunt vormen en daarna geldt dit ook voor Coolsingel – Doelwater. Maar ook op Weena blijkt dat de wachtrijen in sommige situaties terugslaan tot kruispunt Karel Doormanstraat – Delftse Poort. Aanvullende maatregelen (bijvoorbeeld file-detectie) om de kruispuntvlakken vrij te houden zijn wenselijk.

  • Op het moment dat vooral de VRI op het kruispunt Weena – Lijnbaan – Poortstraat wordt verwijderd dan is de variant met de knip in de Kruiskade naar verwachting wel mogelijk. Nadere studie zou dit moeten aantonen.

  • De inrichting van het Hofplein moet in groter geheel uitgewerkt worden. Enerzijds gaat het om een (verkeersveilige) inrichting van de aanliggende wegen, maar aan de andere kant gaat het ook om te zorgen dat verkeer elders in Rotterdam alternatieven krijgen om het verkeersaanbod van gemotoriseerd verkeer op het Hofplein te beperken. Mogelijk ontstaan elders knelpunten die in dit kader ook opgelost c.q. aangepakt moeten worden.

  • In 'aandachtpunten voor verdere uitwerking' is een opsomming te zien van de nodige aandachtspunten met betrekking tot de verkeersveiligheid. Enkele noemenswaardige zaken zijn:

    • Voldoende afstand tussen rijbaan en fietspad. Deze is (ook in variant 3) nog niet voldoende.

    • Extra aandacht voor juiste boogstralen en afrondingsbogen.

    • Locaties van de zebrapaden heroverwegen.

    • Uitwerking van de TWL’s vergt de nodige aandacht.

    • Goede belijning, markering, geleiding, kleur verharding, verlichting en afwatering.