Intensiteiten
Alle intensiteitsgegevens en -prognoses zijn aangeleverd door de gemeente Rotterdam. De simulaties zijn uitgevoerd voor twee intensiteitsvarianten, namelijk:
-
Trendmodel 2025;
-
Transitiemodel 2025.
Deze modellen zijn gemaakt met het macromodel V-MRDH 2.6. De basis voor deze modelvarianten vormt een gekalibreerd model voor 2020 voor de ochtend- en avondspits. Het model van 2020 vormt de referentiesituatie, waarbij de resultaten voor tram en fietsers kunnen worden afgezet tegen de huidige situatie. De situatie in 2020 is alleen voor de referentievariant in beeld gebracht.
Voor beide toekomstmodellen is rekening gehouden met het verkeerscirculatieplan (VCP) Binnenstad 2025-2030. Daarin is het vernieuwde Hofplein opgenomen, maar ook allerlei ontwikkelingen rond het Hofplein. Uitgangspunt voor de verkeersstructuur in deze studie zijn de huidige verkeersstructuur van het Laurenskwartier en Lijnbaankwartier. De herinrichting van het vernieuwde Hofplein zorgt voor een flinke afname van het verkeer op het Hofplein in 2025 ten opzichte van de huidige situatie in 2020. De afname in het verkeersmodel voor het trendmodel komt uit op een afname van 39% (beide spitsperioden).
Bij het transitiemodel is aangenomen dat 7,44% niet meer met de auto reist, maar met het openbaar vervoer, met de fiets of te voet. In vergelijking met de huidige situatie neemt de intensiteit voor het gemotoriseerde verkeer in het transitiemodel af met 41% (ochtendspits) respectievelijk 42% (avondspits).
Voor de modelvarianten zijn steeds drie perioden onderzocht, te weten:
-
Avondspits
-
Dalperiode
-
Zaterdagmiddag
De intensiteiten voor de avondspits komen rechtstreeks uit het V-MRDH verkeersmodel.
De dalperiode zit niet in het verkeersmodel. Uit verkeerscijfers blijkt dat de dalperiode erg veel lijkt op de ochtendspits. Voor de dalperiode is verhoudingsgewijs een verrekeningsfactor toegepast ten opzichte van de ochtendspits. Hoewel deze dus veel op elkaar lijken zijn een aantal verhoudingen logischerwijs anders. Zo rijdt er in de dalperiode bijvoorbeeld meer verkeer naar de Coolsingel dan in de ochtendspits. De verrekeningsfactoren zijn bepaald aan de hand van tellingen vanuit de bestaande verkeerslichten. De verhouding tussen ochtendspits en dalperiode is toegepast op de verkeersmodelcijfers van de ochtendspits.
De zaterdagmiddag zit ook niet in het verkeersmodel. Voor de zaterdag is een verrekeningsfactor toegepast ten opzichte van de avondspits. Deze lijken op elkaar qua spitspatroon (blijkt uit tellingen van de verkeerslichten), alleen zijn er enkele relaties (met name van en naar de Coolsingel) in de zaterdagspits hoger. Een aantal andere relaties op het Hofplein zijn juist in de zaterdagspits lager, omdat er in de avondspits ander verkeer rijdt dan op zaterdagmiddag.
Gemotoriseerd verkeer
Voor personenauto’s en vrachtauto’s zijn herkomst-bestemmingsmatrices aangeleverd voor de twee modelvarianten en de drie genoemde perioden. De volgende afbeelding vormt een uitsnede van het cordon met de bijbehorende zones.
De intensiteiten zijn steeds aangeleverd voor twee uursperioden. Daaroverheen is een verdeling (spitsverloop) gemaakt over de acht kwartieren. Deze verdeling is gebaseerd op een avondspitsperiode (16:00 – 18:00 uur, januari/februari 2020) uit de verkeerslichten van enkele kruispunten rondom het Hofplein zelf. Deze gegevens zijn afkomstig van de periode voor de Coronapandemie. Hieruit blijkt dat het spitsuur steeds het vierde, vijfde, zesde en zevende kwartier is. Voor de dalperiode en de zaterdagmiddag is hetzelfde spitsverloop aangehouden.
NB:
Voor drie aantal subvarianten (zie later in deze rapportage bij omschrijving subvarianten) zijn wijzigingen doorgevoerd in de HB-matrices. Deze zijn steeds gebaseerd op het trendmodel 2025.
Fietsverkeer
Uit eerdere microsimulaties (onder andere van de Coolsingel) was er voor de fietsrelaties op het Hofplein al een herkomst-bestemmingstabel. Onderstaande afbeelding geeft de zone-indeling van de fietsers weer zoals deze is opgenomen in VISSIM.
De absolute aantallen fietsers zijn hiervoor aangepast op basis van de tellingen van september 2020. De telcijfers bevatten gegevens voor de drie doorgerekende perioden. Deze tellingen zijn vervolgens vermenigvuldigd als trend naar 2025 door middel van een groeipercentage van 4% per jaar (over 5 jaar, totaal 21,7%). Dit groeipercentage komt uit het V-MRDH verkeersmodel, waar ook fietscijfers in zitten, gebaseerd en gekalibreerd op tellingen en groeicijfers.
Voor het transitiemodel is het trendmodel met daarbij een vermenigvuldigingsfactor van 7,44%[1] gebruikt. Dit blijkt grosso modo het aantal extra fietsers in de transitievariant te zijn, in het gebied waar deze verkeersstudie is uitgevoerd.
De fietsoversteekbewegingen bij de overige kruispunten in het studiegebied zijn, waar nodig, aangevuld met aantallen uit de aangeleverde VISSIM-modellen.
Voetgangers
Voor de aantallen voetgangers zijn tellingen gebruikt. De tellingen zijn uitgevoerd in september 2020. De tellingen geven niet alleen de aantallen per oversteeklocatie, maar geven ook de herkomst- en bestemmingsrelaties over het plein, voor de specifieke perioden.
Deze voetgangersaantallen uit 2020 zijn voor de studie omgerekend naar 2025 (het trendmodel). De aanname hierbij is dat (net zoals de fietsers op basis van onderzoeken) het aantal voetganger met 4% per jaar gaat stijgen. Voor de intensiteiten van het transitiemodel, waarbij meer mensen met het OV en te voet reizen, is een verdere stijging van 7,44% gehanteerd ten opzichte van het trendmodel.
Voor de aantrekkende werking van het vernieuwde Hofplein is een ophoogfactor voor het aantal voetgangers gebruikt. Uit tellingen van het Kruisplein en Eendrachtsplein bleek dat als gevolg van verblijfsomstandigheden (bankjes e.d.) er 1,5% extra voetgangers bijkomen. Omdat het ontwerp van het vernieuwde Hofplein veel meer verblijfsruimte (zowel in oppervlakte als zitgelegenheden) krijgt is daarom een aanname van 5% extra voetgangers aangehouden. De absolute aantallen die uit de rekensom van 5% van het totaal komen is 105-177 verblijvende voetgangers. In verhouding tot het aantal strekkende meters bankje in het ontwerp (ongeveer 160 meter) lijkt dit een logische verhouding.
Voor voetgangers rond het Hofplein is hiermee de volgende zone-indeling aangehouden, waarbij alle tramhaltes ook als specifieke zones zijn opgenomen.
De voetgangersaantallen bij de overige kruispunten in het studiegebied zijn gebaseerd op de aantallen uit de aangeleverde VISSIM-modellen.
Openbaar vervoer
Voor de tram is de dienstregeling van 2019/2020 gehanteerd. De lijnvoering en frequentie, en ook de vertrektijdstippen zijn in de VISSIM-simulatie overgenomen. Het betreft de volgende lijnen:
-
Lijn 4 (4 keer per uur)
-
Lijn 7 (4 keer per uur)
-
Lijn 8 (4 keer per uur)
-
Lijn 12 (alleen op zaterdagmiddag, 6 keer per uur)
-
Lijn 20 (alleen tijdens avondspits, 8 keer per uur)
-
Lijn 21 (4 keer per uur)
-
Lijn 23 (6 keer per uur)
-
Lijn 24 (4 keer per uur)
-
Lijn 25 (6 keer per uur)
Ook de exacte route over het Hofplein (via welk spoor) is overgenomen uit de huidige dienstregeling. Er is in simulatiestudie geen rekening gehouden met een eventuele frequentieverhoging in 2025.
Voor de bus is de dienstregeling van 2019/2020 gehanteerd. Concreet betekent dit dat lijn 38 één keer per kwartier per richting het Hofplein passeert, op de route Weena - Pompenburg v.v.
- 1 7,44% bleek rondom het Hofplein uit het fietsmodel de te verwachten groei als gevolg van de transitie.