Basisvarianten

Variant 0: huidige situatie (referentiesituatie)

De referentiesituatie vormt de huidige vormgeving (september 2020) op alle kruispunten in het onderzoeksgebied. De simulaties zijn uitgevoerd met verkeersintensiteiten voor 2020 (uit gekalibreerd verkeersmodel) en 2025 (trendmodel). Omdat de intensiteiten uit het verkeersmodel voor 2025 (tot 40% minder verkeer dan in 2020) uitgaan van een vernieuwd Hofplein is het niet realistisch om de resultaten uit de simulaties voor 2025 (trendmodel) voor het gemotoriseerde verkeer (auto, vrachtauto en bussen) te vergelijken met de huidige situatie. Voor trams en fietsers is het wel mogelijk om het effect inzichtelijk te maken van de nieuwe vormgeving op het Hofplein. Voor voetgangers is het ook niet mogelijk om de uitkomsten 1 op 1 te vergelijken aangezien bij variant 0 de voetgangers op een andere wijze gesimuleerd zijn dan bij de varianten met het vernieuwde Hofplein.

De simulaties voor deze variant zijn uitgevoerd met cijfers voor 2020 (basisjaar) en het trendmodel 2025.

Variant 1: tweestrooksplein (Juurlink & Geluk)

Variant 1 is het ontwerp dat door Juurlink & Geluk is uitgewerkt. Het betreft een tweestrooksplein waarbij het gemotoriseerde verkeer rond het plein rijdt zoals een rotonde. Het verkeer rijdt met twee rijstroken vanuit de vier armen het Hofplein op. Het verkeer verlaat het Hofplein met één rijstrook. In dit ontwerp is het mogelijk dat verkeer op de rotonde van rijstrook kan wisselen en daarmee kan inhalen of weven. De fietspaden liggen strak tegen het Hofplein aan, waardoor het gemotoriseerde verkeer dat het plein op of afrijdt onvoldoende zicht heeft om fietsers voorrang te verlenen. Wel is er (opstel)ruimte aanwezig tussen het fietspad en voetgangersoversteekplaats.

Fietsers rijden in twee rijrichtingen rond het plein en krijgen voorrang op het gemotoriseerde verkeer. Langs Weena en Pompenburg is sprake van éénrichtingsfietspaden. Op Schiekade (zowel ten oosten als ten westen) en Coolsingel (alleen ten westen) is sprake van tweerichtings bereden fietspaden. Voetgangers kunnen buiten het plein om lopen, maar ook via het binnenplein lopen. In variant 1 is sprake van zes zebra’s om het binnenplein te bereiken, namelijk drie aan de noordzijde en drie aan de zuidzijde van het Hofplein. Trams maken gebruik van de bestaande sporen en lijnvoering. Ook de halteplaatsen (Weena, Pompenburg en Coolsingel) blijven in deze variant op dezelfde positie als de huidige situatie op straat. Voor alle conflictpunten met de tram (tramkruispunten) wordt de voorrang voor de tram gereguleerd met tramwaarschuwingslichten (TWL’s).

Deze variant is gesimuleerd voor zowel het trendmodel 2025 als het transitiemodel 2025.

Variant 2: turboplein (twee rijstroken)

De tweede variant betreft een tweestrooks turboplein die de kenmerken en principes heeft van een turborotonde. Dit betekent dat verkeer vóór het Hofplein moet kiezen welke rijstrook gekozen wordt en dat rijstrookwisselingen op het plein niet meer mogelijk zijn. Het afrijden van het Hofplein gaat evenals variant 1 met één rijstrook.

In tegenstelling tot variant 1 is er in deze variant meer ruimte tussen het plein en de fietspaden, waardoor verkeer dat het plein op dan wel afrijdt kan opstellen om fietsers voorrang te verlenen, zonder ander verkeer te hinderen. De locatie van de zebra’s om het binnenplein te bereiken zijn in deze variant ook anders dan bij variant 1. Hoewel het nog steeds zes zebra’s zijn is er nu wel sprake van twee oversteekmogelijkheden van oost naar west.

Deze variant is gesimuleerd voor zowel het trendmodel 2025 als het transitiemodel 2025.

Variant 3: anderhalfstrooksplein (één rijstrook)

Variant 3 betreft een enkelstrooksplein, waarbij sprake is van uitvoegstroken om het plein te verlaten. In deze variant komt het oprijdende verkeer ook maar met één rijstrook aan. Dit betekent dat de rijstroken voor het gemotoriseerde verkeer voor het Hofplein naar één rijstrook wordt teruggebracht. Verder is deze variant vergelijkbaar met variant 2.

Deze variant is gesimuleerd voor zowel het trendmodel 2025 als het transitiemodel 2025.