Toelichting vooraf
Van alle varianten en scenario’s zijn met behulp van VISSIM verkeerskundige effecten bepaald. Het gaat in totaal om 60 scenario’s. Van ieder scenario is het gemiddelde bepaald van 5 simulatieruns. Van alle beschikbare informatie zijn de volgende effecten in deze rapportage in beeld gebracht:
-
Voertuigverliesuren (in uren) van het gehele netwerk per periode
-
Voertuigverliesuren (in uren) per voertuigcategorie (auto, vrachtauto, bus, tram, fiets en voetganger)
-
Verliestijden (in seconden) per voertuigcategorie en per relatie:
-
-
Bus: op twee relaties (Weena – Pompenburg v.v.)
-
Tram: op negen relaties (Stationsplein – Schiekade v.v., Stationsplein – Heer Bokelweg v.v., Stationsplein – Pompenburg v.v., Stationsplein – Coolsingel v.v. en Stationsplein – Weena (alleen tijdens avondspits))
-
Fiets: op zes relaties (Coolsingel – Schiekade oost v.v., Coolsingel – Schiekade west v.v. en Weena – Pompenburg v.v.)
-
-
Rijtijden (in seconden) per voertuigcategorie en per relatie:
-
-
Gemotoriseerd verkeer (ook auto en vrachtauto apart): op vier relaties namelijk op iedere arm tot het Hofplein
-
Voetgangers: op acht relaties (Coolsingel west – Pompenburg noord v.v., Coolsingel west – Schiekade west v.v., Coolsingel west – Weena noord v.v. en Schiekade oost – Weena zuid v.v.)
-
Uit de resultaten is gebleken dat de verliestijden voor het gemotoriseerde verkeer vanuit elke tak voor het Hofplein en de wachtrijlengtes onvoldoende informatie opleveren en zijn daarom niet in deze rapportage opgenomen. Voor beide indicatoren geldt dat de resultaten alleen betrekking heeft op het wegvak tot het eerstvolgende (stroomopwaarts) gelegen kruispunt. Omdat de wachtrijen op de meeste armen regelmatig (veel) langer zijn geeft dit verkeerde informatie en is daarom niet bruikbaar. Daarentegen geven de rijtijden van het gemotoriseerde verkeer van het begin van het netwerk totdat het voertuig het Hofplein is opgereden een beter inzicht in de vertraging die er per arm voor het Hofplein ontstaat.
NB:
Uit alle simulaties blijkt dat op sommige wegen (buiten het Hofplein) lange wachtrijen ontstaan, waardoor onvoldoende voertuigen het simulatienetwerk in kunnen rijden. Dit komt onder anderen omdat de capaciteit van sommige kruispunten met verkeerslichten (VRI 11090 en VRI 12070) onvoldoende is. Voertuigen die niet het simulatienetwerk inrijden worden ook niet meegenomen in de resultaten. Omdat dit probleem in de meeste varianten (uitgezonderd varianten V3H en V3I) vergelijkbaar is, kunnen de varianten wel met elkaar worden vergeleken. De grootste afwikkelingsproblemen (binnen het studiegebied, maar buiten het Hofplein) zijn zichtbaar op Karel Doormanstraat, Aert van Nesstraat en Meent.
De belangrijkste resultaten zijn ook digitaal in te zien via het iReport van deze studie. Daarvoor wordt verwijzen naar het zogenaamde “Dashboard”. Deze is te vinden via de volgende link https://Verkeersstudie-Hofplein.ireport.royalhaskoningdhv.com